Top 10 najpopularnijih aplikacija u 2022. godini

top 10 najpopularnijih aplikacija u 2022 godini

Top 10 najpopularnijih aplikacija u 2022. godini je lista koja vam donosi pregled onih ikonica na telefonu koje su postale skoro deo svakodnevnog života običnog čoveka.

Živimo u doba interneta i mobilnih uređaja, tako da upotreba aplikacija u poslovanju može biti presudna za uspeh, bez obzira da li ste preduzetnik sa novom idejom ili marketinški lider koji pokušava da sačuva stare i privuče nove klijente.

Međutim, u mnoštvu brojnih već postojećih aplikacija neophodno je da obezbedite snažno angažovanje na mobilnim uređajima od strane vaše ciljne grupe. Što znači da vaša aplikacija mora da poslovanju donese dobitak, a korisnicima da pruži fenomenalno iskustvo.

Da biste imali ideju kako to da izvedete predstavljamo vam top 10 najpopularnijih aplikacija u 2022. godini.

 

uber aplikacija

Uber aplikacija

Uber je vodeći svetski servis deljenja vožnje na zahtev, koji povezuje 103 miliona vozača u preko 70 različitih zemalja širom sveta.

Iako postoji dosta konkurenata, ova aplikacija i dalje je dominantna u SAD, sa 71 % tržišnog udela. Veliki procenat zauzima i u drugim zemljama širom sveta, bez obzira što nije prisutna u Rusiji i Kini.

Šta je učinilo Uber tako uspešnim? To što je prvi izašao na tržište, očigledno, je velika prednost, ali sama aplikacija, takođe, nudi superiorno korisničko iskustvo, što potvrđuju brojna poređenja sa lokalnim konkurentima iz različitih delova sveta.

Nekoliko stvari koje Uber aplikacija radi dobro:

 • Odlična GPS integracija sa Google mapama, koja omogućava korisnicima da ubace drop pin-ove na precizne lokacije kako bi se vozači lakše upoznali sa lokacijom.
 • Besprekorna obrada plaćanja, sa mogućnošću plaćanja u gotovini u delovima sveta gde su kreditne kartice manje rasprostranjene.
 • Kalkulacija cene tako da se unapred zna koliko će koštati.

Dostupnost: iOS, Android

Cena: besplatno

 

instagram aplikacija

Instagram aplikacija

Jedna od najvećih svetskih platformi društvenih mreža, sa 1,4 milijarde korisnika mesečno, Instagram nudi jednostavan način za povezivanje putem slika i video zapisa. Pokrenut je 2010, a 2 godine kasnije dospeo je pod vlasništvo Facebook-a pod čijim vođstvom uspešno postoji do današnjih dana.

Instagram je izuzetno popularan među Milenijalcima i njihovim nasledinicima, Generacijom Z, što ga čini moćnim kanalom za sve one kompanije kojima su ove populacije ciljna grupa.

Nekoliko stvari koje Instagram aplikacija radi dobro:

 • Funkcija “story”. tj. “priče” se prvi put pojavila na Instagramu, mnogo pre nego što se proširila na Facebook. To je olakšalo snimanje i objavljivanje video zapisa i fotografija koje bi automatski nestale u roku od 24 sata.
 • Uređivanje video zapisa i fotografija u aplikaciji za uploadovanje na licu mesta.
 • Kupovina u aplikaciji, koja omogućava korisnicima da se povežu sa brendovima koje vole i pregledaju nove proizvode za prodaju.

Dostupnost: iOS, Android

Cena: besplatno

 

tik tok aplikacija

TikTok aplikacija

TikTok je veoma popularna aplikacija koju je napravila pekinška firma ByteDance, za kreiranje i deljenje kratkih video zapisa. Među najpopularnijim žanrovima na platformi su sinhronizacija usana i ples. Mada se često koristi i za visokokreativne kratke filmove. Nekada favorit među mlađima od 18 godina, TikTok je vrlo brzo postao mejnstrim modernog doba.

Nekoliko stvari koje TikTok aplikacija radi dobro:

 • Veoma efikasan algoritam koji otkriva šta korisnici žele da vide, te ih “tera” da se vraćaju. Naravno, svaki sajt društvenih mreža funkcioniše na ovaj način, ali TikTok to čini daleko efikasnije – sa prosečnim korisnikom koji provodi 52 minuta dnevno na aplikaciji i sa 90 % mesečnih korisnika koji pristupaju svakodnevno.
 • Automatski filteri koji čine da svi izgledaju malo bolje na kameri. Možda ovo nije najbolje rešenje za jačanje samopouzdanja i prihvatanja sopstvenog tela, ali svakako podstiče angažovanje na aplikaciji.
 • Funkcija dueta omogućava korisnicima da kolaboriraju na različitim uređajima kako bi kreirali grupne video zapise.

Dostupnost: iOS, Android

Cena: besplatno

 

airbnb aplikacija

Airbnb aplikacija

Airbnb povezuje domaćine koji imaju stanove ili sobe za iznajmljivanje sa putnicima kojima je potreban smeštaj. Danas poznata aplikacija, u početku je nailazila na poteškoće. Naime, osnivač Brian Chesky je bio prinuđen da ubeđuje mnoge preduzetnike u svoju ideju kako bi u nju uložili 150.000 dolara, a u zamenu dobili 10 % kompanije.

Nekoliko stvari koje Airbnb aplikacija radi dobro:

 • Moćni filteri koji olakšavaju pronalaženje tačno smeštaja kakav želite, uključujući i najsitnije detalje, kao na primer da li smeštaj ima peglu ili radni sto.
 • Jednostavna komunikacija u aplikaciji tako da domaćini i gosti mogu da se povežu direktno iz aplikacije.
 • Potpuno integrisani sistem plaćanja koji uključuje mogućnost plaćanja nepredviđenih troškova. Na primer, ako izgubite ključeve od smeštaja i dugujete stanodavcu dodatni novac za kopiju koju je napravio, tu razmenu možete obaviti preko aplikacije.

Dostupnost: iOS, Android

Cena: Plaćanje prema rezervaciji

 

netflix aplikacija

Netflix aplikacija

Netflix je aplikacija za video na zahtev zasnovana na pretplati. Ovo je najistaknutija svetska pretplatnička medijska usluga Over the Top (OTT), dostupna na više uređaja, uključujući mobilne telefone. Izuzetnu popularnost održava i stalnim ažuriranjem svoje ponude najnovijim i najpoznatijim filmovima i emisijama iz mnogih žanrova.

Da je, zaista, reč o vrhunskoj aplikaciji govori i podatak da ima preko 204 miliona pretplatnika. Pri čemu čak 47 % Amerikanaca preferira Netflix u odnosu na bilo koji drugi video streaming servis.

Nekoliko stvari koje Netflix aplikacija radi dobro:

 • Predlozi zasnovani na sadržaju koje korisnici vole ne samo da su omogućili Netflix-u da zadrži angažovanje korisnika, već su doveli do razvoja originalnih TV emisija koje proizvodi sam Netflix.
 • Offline gledanje omogućava korisnicima da preuzimaju emisije i filmove kako bi kasnije mogli da ih pogledaju u metrou ili bilo gde drugde gde nemaju uslugu prenosa podataka.
 • Roditeljski nadzor omogućava roditeljima da lako kontrolišu sadržaj koji njihova deca preuzimaju.

Dostupnost: iOS, Android

Cena: Plaćanje pretplate

 

amazon aplikacija

Amazon aplikacija

Amazon je jedan od najvećih svetskih multinacionalnih tehnoloških giganata, čiji ekosistem nudi digitalni striming, računarstvo u oblaku (cloud computing), e-trgovinu i još mnogo toga. Uvek u vrhu UX inovacija, Amazon aplikacija olakšava kupovinu, pregled i vraćanje proizvoda širom sveta.

Nekoliko stvari koje Amazon aplikacija radi dobro:

 • Funkcija skenera bar kodova, koja omogućava kupcima da skeniraju bar kod za artikl koji pronađu u prodavnici i uporede ga sa cenom na Amazonu.
 • Visokotehnološki, besprekorni proces vraćanja pomoću kog korisnici čitav proces povraćaja mogu da izvrše direktno iz aplikacije. U određenim delovima sveta imaju mogućnost da proizvode koje žele da vrate odnesu lokalnom maloprodajnom partneru, a on će se pobrinuti za sam postupak.
 • Kupovina jednim klikom, pod pretpostavkom da već postoje podaci o vašoj kreditnoj kartici i adresi.

Dostupnost: iOS, Android

Cena: besplatno.

 

youtube aplikacija

YouTube aplikacija

YouTube je najpopularnija video platforma na svetu. Ova riznica zabave i originalnog sadržaja pomaže milionima kreatora da snime i podele svoj rad sa ostatkom sveta.

Nekoliko stvari koje YouTube aplikacija radi dobro:

 • Poglavlja videa omogućavaju kreatorima da podele duže video zapise na odeljke. Na taj način gledaoci mogu da pređu na segmente koje žele da pogledaju, a one koje ih ne zanimaju da preskoče.
 • Dugmad za natpise kojima se lako pristupa tako da gledaoci mogu da ih vide na bilo kom video snimku.
 • Subscribe dugme omogućava korisnicima da se pretplate na omiljeni kanal jednim klikom. To znači da će dobijati obaveštenja svaki put kada se na njemu objavi novi video.

Dostupnost: iOS, Android

Cena: besplatno, uz opciju kupovine pretplate bez oglasa.

 

dropbox aplikacija

Dropbox aplikacija

Dropbox je pouzdana i odlično dizajnirana aplikacija za cloud skladištenje koja funkcioniše na više uređaja. Ona olakšava deljenje datoteka sa timovima i čuvanje važnih dokumenata kojima možete i kasnije pristupiti. Takođe, pruža vam mogućnost da komentarišete dokumente koje delite sa drugim ljudima.

Nekoliko stvari koje Dropbox aplikacija radi dobro:

 • Jednostavna integracija sa drugim aplikacijama i dostupnim web uslugama, bez ikakvih problema sa kompatibilnošću.
 • Ne postoji ograničenje u pogledu veličine datoteka koje otpremate.
 • Funkcija jednostavnog deljenja omogućava korisnicima da kreiraju bezbedne veze do dokumenata koje žele da dele sa određenom grupom ljudi.

Dostupnost: iOS, Android

Cena: besplatno preuzimanje, uz plaćenu verziju koja uključuje dodatne pogodnosti kao što je veći prostor za skladištenje.

 

spotify aplikacija

Spotify

Spotify je jedna od najpopularnijih aplikacija u muzičkom prostoru. Dizajn mobilne aplikacije, kvalitet strimovanja i mogućnost deljenja muzike konzistentno se unapređuje. Pri čemu besplatna verzija dolazi sa oglasima, dok Spotify premium članstvo uklanja oglase i daje dodatne funkcije.

Nekoliko stvari koje Spotify aplikacija radi dobro:

 • Slušanje van mreže za premium članove. To znači da korisnici mogu da preuzmu pesme koje im se dopadaju i da ih slušaju bez internet veze.
 • Praćenje i deljenje plejliste omogućava korisnicima da otkriju novu muziku.
 • Plejliste napravljene za vas na osnovu vaših preferencija.

Dostupnost: iOS, Android

Cena: besplatno, uz mogućnost plaćanja pretplate za slušanje bez oglasa i dodatne funkcije.

 

whatsapp aplikacija

WhatsApp aplikacija

Pokrenut 2009. od strane Briana Actona i Jana Kouma, a prodat Facebook-u za 19 milijardi dolara 2014. godine, WhatsApp je popularan širom sveta. Ova aplikacija se koristi za chat-ovanje, telefoniranje i neometanu komunikaciju putem interneta tako da su izbegnute međunarodne telefonske mreže.  Trenutno ima više od 1,5 milijardi korisnika širom sveta.

Nekoliko stvari koje WhatsApp aplikacija radi dobro:

 • End-to-end enkripcija garantuje bezbednost podataka korisnika.
 • Glasovne poruke bez vremenskog ograničenja (za razliku od Facebook Messenger-a, koji ograničava vaše poruke na jedan minut).
 • Mogućnost daljenje svoje lokacije sa prijateljima putem pin-dropping-a.

Dostupnost: iOS, Android

Cena: besplatno.